Wandelcoaching

Coaching in de natuur

We leven in een bijzondere tijd en dat vraagt om andere vormen van coaching. Eén van de vormen die perfect bij deze omstandigheden past is wandelcoaching:

  • De 1,5 meter grens kun je prima bewaken.
  • Het is ontzettend helend om bij gevoelens van piekeren, onrust en angst in beweging te komen. Op deze wijze laat je emoties vrij in plaats van ze vast te zetten en voorkom je fysieke klachten.

Het voordeel van bewegen

Door te wandelen breng je je hele systeem in beweging. Gedachtes nemen langzaam af, gevoelens gaan stromen, inzichten komen binnen. Het geeft rust en ruimte.
Het voelen van je voeten, het gronden geeft je stevigheid en een veilig gevoel. Je merkt dat je meer en meer aanwezig bent in je lichaam.

Beweging maakt ook gelukshormonen vrij (mits je hart ook echt sneller klopt) en geeft vanzelf een positiever gevoel.

Ik heb het de afgelopen tijd vaker zien gebeuren: gezichten die meer en meer ontspannen, ogen die meer rust uitstralen

Hoe ziet een sessie eruit

Het startpunt vanaf mijn praktijkruimte PuurOord in Enschede. In overleg kunnen we hiervan afwijken.

Tijdens het wandelen besteden we aandacht aan adem, gronding en breng je bewustwording bij je fysieke sensaties. Vanaf dit punt zal vanzelf ontstaan waar de aandacht naar toe mag gaan. Soms gaan we hier dieper op in, leg je een koppeling naar de mentale en emotionele facetten hiervan, soms is vooral het ervaren van stilte nodig.

Om je systeem ook in beweging te laten komen kunnen extra (embodiment)oefeningen of rituelen helpend zijn. Soms is het nodig eerst iets mentaal of emotioneel los te laten voordat je verder kunt. Rituelen werken hierbij ontzettend krachtig en zijn een waardevolle toevoeging aan deze sessie. 

Ik kijk altijd in het moment wat nodig is en stem dit met jou af.

wandelcoaching

Wat onderscheidt deze vorm van coaching?

In deze periode zijn we de shift aan het maken naar online coaching. Dit is ontzettend waardevol om wel in ontwikkeling te blijven en met je thema’s aan het werk te gaan. Veel van wat ik in mijn praktijk doe kan ook online. Maar niet iedereen vindt het prettig om via een beeldscherm te werken. Daarnaast is bewegen vooral bij piekeren en gevoelens van onrust en angst heel belangrijk.

Cadeautjes
De natuur geeft ons nog vele extra’s cadeau. Zo biedt het onder andere:

  • Groen is goed voor lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een grote gave van de natuur is dat ze als vanzelf ervoor zorgt dat je stemming en concentratie verbetert en dat stress afneemt.
  • De natuur trekt moeiteloos aandacht. Er zit een herhalend patroon in en dat vinden onze hersenen fijn. De tak van een boom is een kleine boom. Het blad heeft ook de vorm van een klein boompje.
  • De natuur heeft een relativerend effect. Het zijn in de natuur in combinatie met het wandelen helpt je om ervaringen, gedachten, gevoelens in perspectief te zetten. De olifant wordt weer een mug en jij ervaart meer rust en komt tot mooie inzichten.
  • De natuur geeft je allerlei zintuiglijke sensaties. Je voelt de wind je wangen strelen of spelen met je haar, geuren prikkelen je neus. Er valt van alles te voelen zowel onder je voeten als via je handen. De geluiden van de vogels. Al deze elementen maken je los van de dagelijkse beslommeringen en je piekerende gedachten. In je werk gebruik je gerichte aandacht voor vaak cognitief veeleisende taken. Door de cognitieve focus in combinatie met werkdruk, lange werkdagen, onzekerheid of angst kun je vermoeid en gestrest raken.
  • Allerlei elementen in de natuur zijn te gebruiken voor verschillende rituelen. Rituelen helpen je onder andere bij verwerking en hebben een zeer sterk effect. Het is ook prachtig om te ervaren hoe de natuur vanzelf meewerkt tijdens een ritueel en net dat mooie extra moment creëert:

Deze vorm van coaching is tijdelijk in het leven geroepen met dank aan het Coronavirus. Ik kies ervoor om deze wandelsessies wat goedkoper te maken. Velen van ons kampen met onrust, angst en gevoelens van onveiligheid en het is goed om hier tijdig aandacht aan te besteden.

Recensies

Vrijblijvende kennismaking

Voel je dat dit resoneert, dan nodig ik je uit voor een telefonische kennismaking (beeldbellen kan uiteraard ook). Neem hiervoor vrijblijvend contact met mij op. Tijdens deze kennismaking stem ik op jou af en kijken we samen naar waar jouw wensen en verlangens liggen. Uiteraard is het essentieel dat je een klik voelt. Een gevoel van respect, veiligheid en vertrouwen om deze reis in jezelf en voor jezelf aan te gaan is een essentiële basis.

Transformatiecoaching | NOVA Coaching en Training Enschede