De Menarche: een belangrijk moment in de ontwikkeling naar het Vrouw-zijn

Wat is de Menarche?

De menarche is een hele belangrijke in het rijtje van de rite de passage: ze is een ware initiatie in het Vrouw-zijn. Ze markeert het begin van de menstruatiecyclus bij meisjes. Een mijlpaal die aangeeft dat het lichaam klaar is voor voortplanting. Het is zo belangrijk voor een positieve ontwikkeling in het Vrouw-zijn dat dit met aandacht gebeurt. Helaas wordt er in onze cultuur vaak weinig aandacht aan besteed. Meisjes gaan menstrueren, punt. De menarche is eigenlijk zoveel meer dan deze eerste bloeding. Het is de periode voorafgaande aan de eerste menstruatie waarbij er in het lichaam al zoveel veranderingen optreden. Weet jij nog hoe dat voor jou voelde?

Emotionele en Fysieke Veranderingen

Voor en tijdens de menarche verandert er fysiek zoveel in het lichaam van een meisje. Inwendig gieren de hormonen door het lijf, van buiten worden borsten steeds meer zichtbaar, groeien er haartjes op allerlei plekken en natuurlijk is het in de baarmoeder meer dan druk. Maar niet alleen fysiek veranderd iets; ook emotioneel en mentaal gebeurt er veel. Meisjes kunnen zich onzeker voelen, vragen hebben en worstelen met hun veranderende lichaam. Gebrek aan kennis en positieve begeleiding kan leiden tot angst, stress en negatieve emoties rondom menstruatie en lichaamsbeleving. Ze is dus bepalend voor de startervaring met het Vrouw-zijn, juist deze ervaring vormt de blauwdruk voor de rest van je leven en is bepalend voor hoe jij jezelf als vrouw ziet en met je lichaam omgaat.

PMS en de Menarche

Een negatieve menarche en gebrek aan begeleiding kunnen de gevoeligheid voor PMS vergroten. Studies tonen aan dat premenstrueel syndroom (PMS) vaak begint bij de menarche. Symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en stemmingswisselingen kunnen het gevolg zijn. Goede begeleiding en bewustwording kunnen helpen om hier beter mee om te gaan. Ik zie het ook terug bij de vrouwen die bij mij in de praktijk komen, hun eerste ervaring met hun menstruatie en de 3e fase van hun cyclus, de innerlijke herfst en de wijze waarop dit zich uit: prikkelbaar, woedeuitbarstingen, pijnlijke borsten, obstipatie enz.

De menarche als een Ceremonie van Vrouw-zijn

Laten we de menarche dus niet onderschatten. Het bewust ervaren van dit moment is belangrijk voor de ontwikkeling naar en van het vrouw-zijn. Het helpt meisjes om hun lichaam te begrijpen, te koesteren, lief te hebben en zich voor te bereiden op de menstruatie. Dus heb jij een dichter…. sat hier bewust bij stil!

En hoe was dit voor jou?Hoe heb jij jouw eerste menstruatie ervaren? Welke kennis had jij als jong meisje? Begreep je wat er in je lichaam gebeurde? Aan wie heb jij verteld dat je ging menstrueren? Hoe werd je ontvangen?
Het gaat niet om extreem vervelende ervaringen, het gaat erom of jij je welkom en begrepen hebt gevoeld. Werd jij ontvangen of was er schaamte, een vies gevoel, onwetendheid of eenzaamheid?

Los van dit alles: het is nooit te laat om terug te gaan naar die tienerjaren, onze ervaringen te herframen en jezelf te verwelkomen van meisje naar vrouw.

Mijn persoonlijke reis

Al eerder heb ik gedeeld over de reis die ik gemaakt heb in de rite de passage. De menarche was een moment die bij mij extra aandacht mocht krijgen. Extra aandacht voor dat gevoelige tienermeisje in mij die opeens ontzettend heftige bloedingen had.  Een periode van schaamte, me vies voelen, overweldigd raken door alles wat er in mijn lijf gebeurde en de herfigheid waarmee het naar buiten kwam.

De reis die ik mijzelf heb gegeven heeft mij opnieuw verbinden met mijn innerlijke tiener en haar menarche-ervaringen. Een trip down memorylane om het te herframen. Het was een prachtige manier om mijzelf te herontdekken en oude herinneringen te omarmen. Er was eigenlijk zoveel wat ik niet meer zo goed wist en opeens weer helder werd. Het hier ruimte aan geven onder begeleiding heeft mij zoveel kracht gegeven. In mijn cyclus herken ik de momenten dat ik me zo ontzettend boos kon voelen. Dit heeft plaats gemaakt voor kracht en balans.

In alles voel ik hoe belangrijk het is om mijn reis te delen met anderen, maar meer nog de ander haar menarche laten reframen zodat je je kracht kunt herpakken, jouw blauwdruk met betrekking tot jouw Vrouw-zijn kunt veranderen.

Mijn reis om mijn menarche te reclaimen en herframen

De reis van vier weken die ik heb gemaakt, draaide om het opnieuw verbinden met mijn innerlijke tiener en het herontdekken van mijn ervaringen rondom de menarche. Voor mij was het meer dan waardevol om hiermee te werken, om hier de diepte mee in te gaan. In verbinding te komen met die angstige, boze en eenzame tiener in mij. Zoveel kracht heb ik terug kunnen nemen, zoveel zachtheid weer in mijzelf toe kunnen laten, zoveel compassie voor dat passievolle meisje in mij.

Verbinding met mijn innerlijke tiener
Ik nam de tijd om terug te gaan naar mijn tienerjaren en me te herinneren hoe ik me voelde toen ik voor het eerst menstrueerde.
Dit omvatte het verkennen van mijn onzekerheden, vragen en emoties over mijn lichaam en de veranderingen die plaatsvonden.

Herinneringen en vergeten ervaringen
Tijdens deze reis kwamen veel vergeten herinneringen naar boven. Ik reflecteerde op momenten waarop ik me misschien alleen, onzeker of beschaamd voelde en leerde mijzelf te geven wat ik destijds nodig had.

Het was een kans om die ervaringen te erkennen en te begrijpen hoe ze mijn relatie met mijn lichaam hebben beïnvloed:
Zo waardevol om de afkeuring die ik destijds als tienermeisje voor mij veranderde lichaam voelde ruimte te geven en te herframen waardoor er zoveel zachtheid, waardering en liefde voor mijn vrouwenlijf ontstond.
Kracht en zachtheid: door bewust met deze herinneringen om te gaan, kon ik mijn kracht terugnemen en mezelf toestaan om zachter te zijn voor mijn tienerzelf. Het was een prachtig proces van diepere zelfacceptatie en compassie.

Initiatie in het vrouw-zijn:
De reis was als een ceremonie waarin ik mezelf verwelkomde van meisje naar vrouw. De impact hiervan heb ik echt onderschat, wat ontzettend waardevol. Dit komt zo diep binnen! Het ging niet alleen om het fysieke aspect van menstruatie, maarjuist  ook om de emotionele en mentale veranderingen die plaatsvonden tijdens de puberteit te herkaderen.

Ceremonie van meisje naar vrouw

Deze reis heeft me geholpen om mijn menarche opnieuw te beleven en te herwaarderen en ik hoop dat anderen ook hun eigen ervaringen kunnen herframen en koesteren.  Zo mooi om jezelf alsnog bewust welkom te heten van meisje naar vrouw.

Wil jij dit ook? Stuur me gerust een berichtje!

 

Facebook
LinkedIn

Plaats een reactie

Over mij

Mijn naam is Manon Abrahams, intuïtief coach en oprichtster van NOVA Coaching en Training.

Ik schrijf mijn blogs voor iedereen, zowel man als vrouw, die naar zichzelf durft te kijken en bewuster in het leven wil staan.
Ik hoop je te inspireren! 

Recente blogs

Volg mij op Facebook