Mijn reis naar Siberië vanuit het sjamanisme

In mijn vorige blog heb ik jullie meegenomen in mijn proces naar de reis naar Siberië. Ik heb verteld over doen, durven en springen, over het volgen van mijn hart en het tegenkomen van schaduwkanten. Wat dit mij oplevert en hoe ik in vertrouwen kom en blijf.
In dit blog beschrijf ik dit proces bezien vanuit de visie van het Siberisch Sjamanisme.

Wat is het Sjamanisme?

Net zoals ik een jaar geleden weten veel mensen eigenlijk niet wat sjamanisme is. Enkele kenmerken worden genoemd maar bovenal wordt het voornamelijk afgedaan als een zweverig iets. Dit waren ook mijn gedachten. Ik heb mogen ondervinden dat het een prachtige, rijke, spirituele levenswijze is. Voor de sjamanen is alles met alles verbonden. Alles heeft een ziel en is gelijkwaardig aan elkaar. Voor mij was het een oefening in gedachtekracht, bewustzijn en buiten de kaders denken. Oprecht geloven dat alles mogelijk is, contact maken met je hart en verbinden met het universum, uit je comfortzone.

Sjamanisme is een bron van oeroude kennis. Met deze kennis kun je je leven op diep niveau veranderen. Je leert anders waar te nemen. Je maakt op andere wijze kennis met jezelf waardoor je (verstopte) kwaliteiten in jezelf kunt openen. Wanneer bewustwording toeneemt en je de kennis toepast, merk je dat je gezonder en krachtiger kunt worden. Relaties, je financiële situatie, carrière, eigenlijk alle facetten van je leven kunnen een andere wending krijgen. Het is je bewust realiseren dat jij de regie hebt over jouw leven. En hoe fijn is dat? Jij hebt de regie over jouw eigen leven. Je bent geen slachtoffer van de omstandigheden. Je creëert immers (bewust of onbewust) je eigen leven. Met behulp van rituelen en oefeningen kun je leren dit te versterken. 

Het Siberisch medicijnwiel

Siberisch medicijnwiel

Binnen het Siberisch Sjamanisme wordt gewerkt vanuit 4 werelden: de onderwereld, aarde, lucht en het universum. Deze werelden zijn verwerkt in het Siberisch medicijnwiel bestaande uit vier totems:

 • Erlik is verbonden met het verleden en transformatie. Erlik helpt bij zuivering en transformatie.
  In de “wereld van het verleden” kan je gedachten, gevoelens en ziektes die je niet meer bij je wilt dragen loslaten. Ook ondersteunt Erlik om te ontwaken en terug in contact te komen met oude kennis en verloren energieën.
 • Umai is verbonden met de Aarde en met alles wat op aarde leeft. Zij geeft bescherming. Harmonie, liefde en aarding. Umai heeft de energie ‘ik ken de weg’.
 • Ulgen is verbonden met de lucht en met de toekomst.  Het helpt je met je dromen en bij het creëren van je eigen toekomst.
  Het leert je hoe je in vertrouwen loslaat en hoe je één kunt worden met dat wat jij voor de toekomst verlangt. Ulgen zorgt voor bewustzijn in jouw voorbereiding op jouw gewenste toekomst, hoe jij datgene wat jij wenst kunt materialiseren.
 • Tengri is verbonden met het hogere bewustzijn en met het universum. Het helpt je om je bewust te worden van al je kwaliteiten en deze te gaan leven.
  Tengri opent de weg naar spirituele krachten en vermogens.

Erlik energie

Terugkijkend naar mijn weg afgelopen jaar heb ik met de eerste drie totems veel te maken gehad. Soms zijn ze afzonderlijk van elkaar aanwezig maar vaker fluctueren ze door elkaar heen. Door het volgen van mijn hart kwamen ook enkele van mijn schaduwkanten in het licht te staan. Oude angsten en patronen lieten zich weer zien: onzekerheden, het willen van bevestiging van buitenaf. Dit is een terugkerend patroon wanneer ik nieuwe dingen aanga. Dit is te koppelen aan ‘Erlik energie’. Negatieve gedachten, mijzelf klein maken, vermoeidheid, vluchtgedrag.

Bewustzijn aanbrengen

Is bovenstaande herkenbaar voor jou? Wanneer je hier bewustzijn in aanbrengt kun je je trilling verhogen. Erlik staat voor transformatie en wanneer je dit bewust toepast in je leven kan dit je veel brengen. Erlik nodigt je dus uit om te voelen en los te laten. Je kunt ervoor kiezen om slachtoffer te zijn van de omstandigheden. Dit door bijvoorbeeld vanuit de negatieve gevoelens over mijzelf lekker op de bank te hangen, te netflixen met een zak M&M’s, jezelf heerlijk zielig te voelen en te belanden in passiviteit. Eigenlijk word je dan geconfronteerd met een leegte die je probeert op te vullen. Je legt de oorzaak buiten jezelf terwijl je het in jezelf mag zoeken en dan dus kunt veranderen.

Je kunt hier bewustzijn in aanbrengen door als eerste bewust te worden van dat wat je voelt en dat wat je doet. Door het te voelen, herkennen, erkennen, te accepteren en los te laten kom je in de energie van Umai. Liefde, bescherming, aarde, geborgenheid. Wanneer ik in deze energie zit, ontstaat er vertrouwen en kom ik in contact met een diep ‘weten’ in mijzelf. Wanneer deze sterk aanwezig is kan de trilling nog meer verhogen. Ik ervaar dit als een sterke stroming van binnenuit. Dit is wat men ‘flow’ noemt. Je zit in een energie waarin je het leven als goed ervaart. Het is te vergelijken met surfen op een golf. Je hebt de balans te pakken en gaat met de golven mee. Dit voelt heerlijk!

Dit is de energie van Ulgen. Je ervaart dat de wereld, het universum, je geeft wat je vraagt. Dat wat je vraagt klopt met het diepe verlangen in jou. Je hebt niet veel nodig om te vliegen als een adelaar. Je pakt de wind zonder na te denken, je zweeft moeiteloos.

We creëren onze eigen problemen

De meeste weerstand zit in onze eigen geest. Vaak creëren we onze eigen problemen en hebben we allerlei argumenten om iets niet te doen (Erlik) Dit is dan ook wat je (onbewust) zelf creëert. In Ulgen ervaar je een flow. Het moeilijke is om hierop te vertrouwen. Vertrouwen betekent dat jij gelooft dat alles mogelijk is. Het is dan werkelijk ‘vraag en het wordt gegeven’, alleen niet altijd op de manier waarop je het verwacht.

Zo was ik tijdens een wandeling met een vriendin in contact met mijn diepe verlangen om naar Siberië te gaan. Ik sprak hierover en zag alles helder voor me. Toen ze zei ‘Jij gaat echt wel naar Siberië’, zei ik voor de gein: ‘Alle voorwaarden zijn er, maar ja, geld hè…. Als er een zak geld uit de lucht valt, boek ik direct!’
Hoe verbaasd was ik toen ik diezelfde avond een bericht kreeg dat ik recht had op een groot geldbedrag, zodat ik zonder problemen de reis kon boeken!

En dan zie je wat je gecreëerd hebt en is toch het vertrouwen broos. Erlik komt weer om de hoek kijken en allerlei argumenten komen weer boven om toch niet te gaan. Verschil is dat de stroom in mij dusdanig sterk is, dat ik exact voel welk stuk mijn ego is en welk stuk ik echt ben. Zoals ik in mijn vorige blog heb geschreven:

Ik heb ondanks mijn angsten een rotsvast vertrouwen in dat wat ik doe en dat wat ik heb te doen. Ik kan het niet-weten er laten zijn omdat ik wel wéét dat het goed is. Dan hoef ik niet na te denken en alleen maar mijzelf te volgen. Dat is mijn bedding!

Siberië

En nu op dit moment zit ik in Siberië, leef ik mijn droom. In Siberië hoop ik een trilling hoger te gaan en nader kennis te maken met Tengri, de spirit van het universum. Ik voel een verlangen dat alles samenkomt zodat ik nog meer zal groeien als mens en als trainer en coach. Oude kennis en voor mij nieuwe vaardigheden zullen integreren in mijn werkwijze. Ik nodig jullie van harte om daarmee kennis te gaan maken. Dit kan door het boeken van een consult of het volgen van een workshop ‘ de kracht van gedachten’. Deze zal in oktober plaatsvinden.
Voor meer informatie en een aantrekkelijke korting schrijf je in op mijn nieuwsbrief dan ben je als eerste op de hoogte. Klik rechtsonder op deze pagina om je te abonneren.

Hartegroet, Manon

Ik daag je uit….. Op welke wijze komt Erlik jouw leven binnen? Of heb je veel ervaring met de energie van Umai of Ulgen? Deel je reactie hieronder, leuk om uit te wisselen!

Facebook
LinkedIn

8 gedachten over “Mijn reis naar Siberië vanuit het sjamanisme”

 1. Mooi duidelijke uitleg. De slachtoffer rol ken ik goed. Ook het mokkende kind op de bank met chips oid. Blij als ik haar herken en mag gaan voelen in welk oud stuk ik terecht ben gekomen. Zo heerlijk om te ervaren hoe snel dat ook weer ruimte geeft.
  Hoop nog veel meer nieuwe (oude) wijsheid van je mee te krijgen. ❤️

  Beantwoorden
  • Hoi Marleen,
   Umai energie…. dat snap ik: liefde, bescherming, geborgenheid, koestering….
   Umai is aarde, heerlijk wandelen in de natuur wil helpen evenals je voorstellen dat je in de veilige yurt van Umai bij een vuurtje ligt om heerlijk tot rust te komen.
   Mocht je belangstelling hebben dan kan ik een visualisatie voor je opnemen!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Over mij

Mijn naam is Manon Abrahams, intuïtief coach en oprichtster van NOVA Coaching en Training.

Ik schrijf mijn blogs voor iedereen, zowel man als vrouw, die naar zichzelf durft te kijken en bewuster in het leven wil staan.
Ik hoop je te inspireren! 

Recente blogs

Volg mij op Facebook