Reclaim your voice

In mijn praktijk ontvang ik veel vrouwen voor een bekkenmassage of een wombhealingmassage. Eén van de thema’s die vaak naar boven komt zijn blokkades in het keel- en kaakgebied.

 • Herken jij het gevoel van beklemming rondom je keel wanneer je iets wilt delen wat kwetsbaar voelt? Wanneer je spreekt voor een groep of wanneer jij iets wilt delen wat uit het diepste van jezelf komt?
 • Misschien herken jij ook spanning in je kaken?
 • Knars je in je slaap of houd je regelmatig je kaken stijf op elkaar geklemd?
 • Heb je regelmatig last van hoofdpijn?
 • Of ervaar je spanning in je onderrug en bekkenbodem?

Dit is geen bijzonder fenomeen. Je bekken en je kaken zijn namelijk zowel fysiologisch als energetisch met elkaar verbonden. Dat klinkt misschien vreemd maar dat is het niet. Ik neem je even mee in een stukje theorie…

Verbinding tussen je bekken en je kaken
In de embryonale fase vindt er rond dag 15 een celdeling plaats waarbinnen twee embryo-depressies worden gevormd. Er ontstaan dan twee vertakkingen waarvan één van deze vertakkingen de mond vormt. De andere vormt de openingen van de urine en spijsverteringskanalen. Hiertussen ontstaat de ruggengraat,  beide takken blijven verbonden. Vastgehouden spanning in je bekken en Yoni wordt dus weerspiegeld in je kaken en keelgebied.

Het is zo bijzonder om te zien hoe je strottenhoofd en baarmoeder en je stembanden en je vulva/bekkenbodem op elkaar lijken.

verbinding bekken-kaken

Foto: Fabiana Brandán

Basisveiligheid en aanwezig zijn
Veel vrouwen die bij mij komen voelen zich niet helemaal aanwezig in hun lichaam, niet volledig veilig hier op aarde. Er is afgescheidenheid van het buikgebied en een blokkade in het keelgebied. Dat is ook niet zo vreemd. Er is eigenlijk zoveel te voelen wat niet geuit (mag) worden, maar de angst voor afwijzing is vaak groter dus blijven we daar liever weg. Dus je houdt je mond, je houdt je stil. 

Je kunt je vast voorstellen dat dit uiteindelijk zorgt voor  blokkades en stagnatie van je energiestroom: vermoeidheid, frustratie, leeggeven en het niet leven van jouw potentie.

Onderdrukking
Het bekken en de buik staan in relatie tot o.a. basisveiligheid, levens- en seksuele energie, creativiteit en emoties. Dit is ook het gebied waar we veel angst, pijn, verdriet en trauma’s vasthouden. Uit ons eigen leven maar ook overgedragen trauma’s van onze moeders, zoals zij dat weer overgedragen hebben gekregen van hun moeders. Dit betreft dus allerlei collectieve thema’s. Waaronder het thema onderdrukking.

Veel vrouwen hebben geleerd zich af te stemmen op hun omgeving, zich aan te passen en hun eigenemoties en behoeften te onderdrukken. We worden niet boos, schreeuwen niet, we houden ons in. We zijn lieve, brave meisjes en passen ons aan.Tijdens dit inhouden en onderdrukken slikken we in en trekken we vaak ons bekkenbodem samen. We trekken onszelf weg van de aarde, omhoog in het lijf en bouwen spanning op in ons lichaam.

Expressie
Je keelchakra vertegenwoordigt het geven van expressie aan dat wat in jou leeft. Dus het naar buiten brengen wat in jou zit. Deze creatieve expressie wordt geblokkeerd wanneer het in jou onveilig voelt om jezelf volledig te laten zien. Vaak geleid door de angst voor de afwijzing wanneer jij jezelf laat zien.

Zoveel vrouwen zijn bekend met de energie van de onderdrukking. Deze wordt al generaties lang van vrouw op vrouw doorgegeven. Hoeveel onderdrukte boosheid draag jij in je mee? Verdriet, eenzaamheid? Hoevaak heb jij jezelf (bijna) leeggegeven in dienst van de ander?

Hoe zou het zijn wanner je stopt anderen beter te laten voelen door je mond te houden? Hoe zou het zijn om diep te zakken in je lichaam en jouw diepste waarheid vanuit je bekken omhoog te laten stromen en uiting te geven aan de wereld. Laat maar zien wie jij werkelijk bent. Dan ben je echt op je mooist!

Wat kun je doen om deze spanning los te laten en in ontspanning te komen?
Tijdens mijn individuele en groepssessies maak ik veel gebruik van het maken van geluid en onderstaande suggesties. Wellicht fijn om thuis te proberen!

 • Adem uit met een hoorbare zucht of een klank
 • Maak een mmmmm-geluid; dit geeft een fijne diepe trilling
 • Masseer je kaken
 • Masseer je buik en bekkenrand en sacrum
 • Doe  yoga-oefeningen die je bekken openen
 • Draai rondjes met je heupen
 • Maak gebruik van een Yoni-steam ritueel
 • Ademhalingsoefeningen:
  – adem in en span alles aan, adem uit en laat los.
  – adem 3 /4 tellen in, houd 3/4 tellen vast en adem uit in 6/7 tellen. Dit maakt je ademhaling dieper. Zeker wanneer je uitademt met een F-klank. Probeer het maar eens!

Reclaim your voice
Mag jij jezelf volledig laten zien en te laten horen?
Durf jij jouw pure Vrouw-zijn volledig te leven en te laten zien?
Wil jij jouw authentieke stem bevrijden?

Voel je dan welkom bij de Wombhealing ‘Reclaim your voice’.
Waar gewenst kun je dit aanvullen met een bekkenmassage en/of wombhealingmassage. Neem contact met mij op voor een speciale pakketprijs.

Ik ontmoet je graag!

Facebook
LinkedIn

Plaats een reactie

Over mij

Mijn naam is Manon Abrahams, intuïtief coach en oprichtster van NOVA Coaching en Training.

Ik schrijf mijn blogs voor iedereen, zowel man als vrouw, die naar zichzelf durft te kijken en bewuster in het leven wil staan.
Ik hoop je te inspireren! 

Recente blogs

Volg mij op Facebook