Moet ik mijn trauma’s herbeleven tijdens jouw sessies?

Moet ik mijn pijn en trauma’s herbeleven tijdens jouw sessies?’

Een vraag die mij tijdens een kennismakingsgesprek werd gesteld.
In mijn antwoord kan ik heel kort zijn:
‘Nee, je hoeft het zeker niet te herbeleven, sterker nog, daar ben ik eigenlijk ook geen voorstander van’. 

In mijn beleving kan opnieuw intunen op een traumatische herinneringen intens activerend en soms ook opnieuw traumatiserend zijn.
Mijn aanpak richt zich op aanwezig zijn in het lichaam, geworteld in veiligheid zodat er vanuit aanwezig zijn en zachtheid ontlading van het lijf kan ontstaan.

Ik baseer mijn werk voornamelijk op de somatische en energetische aspecten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de traditionele gesprekstherapie. Hier kan het bespreken en begrijpen van gebeurtenissen uit het verleden belangrijk en wellicht ook cruciaal zijn. Er wordt gewerkt op een andere laag dan de laag van waarmee ik werk. Tijdens mijn sessies richt ik mij voornamelijk tot de fysieke manifestatie van emoties in het lichaam en op de energetische blokkades die ik waarneem. Deze hebben iets te vertellen en daar luister ik graag naar.

Een belangrijk facet van lichaamsgericht werken is dus ook het afstemmen op het lichaam. Het luisteren naar dat wat ze wil vertellen, het verhaal wat gezien, gevoeld, gehoord en erkent wil worden.

Het lichaam herinnert zich trauma anders dan ons hoofd. Het gaat tijdens mijn sessies dus niet om de cognitieve herinnering (veel vrouwen die bij mij komen hebben dit trauma vaak op de cognitieve laag al verwerkt), maar de wijze waarop de emoties opgeslagen zijn als fysieke sensaties, spanning of pijn in het lijf. 

Met behulp van onder andere specifieke oefeningen, aanrakingen, soms ook geluiden of klanken, gebeurt er iets in het lijf: bevriezing, weerstand, verstarring, het ervaren van een gevoel van druk of beklemming. bepaalde impulsen vanuit het lijf. Er zijn bijvoorbeeld sessies waarbij ik een 10 minuten een been wieg en koester, terwijl bij de vrouw in kwestie de bevriezing langzaam smelt, de tranen loskomen er er opluchting en bevrijding wordt ervaren.

Hoe werkt dit dan?
Door met de aandacht naar sensaties toe te gaan, erbij te blijven, er doorheen te bewegen mag dat wat vaak zo diep (onbewust) is weggestopt er zijn. Door emoties, sensaties of bewegingen enkele momenten te vergroten, zonder je hiermee te identificeren, verwerkt het lichaam trauma’s en laat het los in haar eigen taal.

Dit is dus niet de taal van woorden en herinneringen, maar de taal van beweging, sensaties en klanken. De taal van het je lichaam volledig laten zijn. Wat je heel concreet dus doet is verwelkomen-voelen-erkennen en loslaten/vrijlaten.

Dit maakt ook dat wanneer die bevriezing, verstarring of tranen komen, wanneer ik bijvoorbeeld jouw bekken in een bepaalde strekking plaats of mijn hand op een specifieke plek legt, je niet hoeft te weten waarom. Echt niet! Je hoeft het er alleen maar te laten zijn, ruimte geven aan. 

Dat is de pracht van dit werk: zijn met wat is, je laten leiden door je lijf, expressie geven aan dat wat in je leeft, zonder de noodzaak van een cognitieve analyse, je hoeft immers niets te begrijpen.

Wil je meer lezen over mijn manier van werken?
Dat kan door hier te klikken.

Wil je zelf vast iets proberen?
Probeer het volgende maar eens en weet dat je op NOVA Academy gratis oefeningen en meditaties kunt vinden die jou hierbij wellicht kunnen ondersteunen.

Zorg voor een goede gronding.
Ga zitten met je billen op de aarde

Neem inwendig het besluit aanwezig te blijven

Vertel jezelf dat je veilig bent

Adem en voel: volg jouw adem stroom.
Waar in je lijf stroomt het?
Waar stagneert het?

Plaats je hand op die plek waar het stagneert.

Adem naar die plek onder je hand?

Wees nieuwsgierig

Stem af op hoe je lichaam voelt

Observeer, voel en beweeg
Laat je lijf doen wat het wil doen

Voel de sensaties

Maak het maar groter

Let op spanningsgebieden,
je ademhaling, steekjes, prikkels, of andere sensaties

Label niets: het is niet nodig om je hersenen te betrekken bij emotionele verwerking.
Je hoeft je emoties niet te begrijpen om ze los te laten.
Verwelkom, voel, erken, omarm en laat vrij

Laat emoties komen zoals ze zijn,
zonder ze aan specifieke gebeurtenissen of redenen te koppelen.

Blijf je focussen op de sensaties

Houd in je achterhoofd dat deze oefening gaat over het verbinden met jezelf in het huidige moment. Niet over het ontleden van het verleden.
Voel compassie

Erken en eer alles wat er gebeurt
Weet dat juist dit alles deel uitmaakt van jouw pad naar genezing en heelheid

Probeer het maar….. ik hoor graag hoe het is gegaan!

En altijd welkom voor een kennismakingsgesprek of sessie!

Facebook
LinkedIn

Plaats een reactie

Over mij

Mijn naam is Manon Abrahams, intuïtief coach en oprichtster van NOVA Coaching en Training.

Ik schrijf mijn blogs voor iedereen, zowel man als vrouw, die naar zichzelf durft te kijken en bewuster in het leven wil staan.
Ik hoop je te inspireren! 

Recente blogs

Volg mij op Facebook