Innerlijk kind

Tijdens mijn sessies en bijeenkomsten gebruik ik met regelmaat het woord ‘innerlijk kind’ of ‘kindpijn’. Maar wat bedoel ik daar nou eigenlijk mee?

Het begrip ‘innerlijk kind’ staat voor dat kleine kindje in jou wat nog altijd aanwezig is. Dit kan het onbevangen spelende kind zijn dat een heerlijke creatieve, sprankelende energie aan je geeft. In ieder mens is ook een ander kindsdeel aanwezig. Deze representeert oude, onverwerkte gevoelens en emoties uit de kindertijd. Vaak het boze of gekwetste kind, het eenzame, niet gehoorde kind, het onzichtbare kind wat zich altijd wegcijfert en anderen voor laat gaan, het kind wat zich klein houdt om de ander tevreden te stellen, het afgunstige kind en ga zo maar door. Je herkent er vast 1 of 2 😉

Het ontstaan van kindpijn

Deze delen ontstaan in de periode dat we nog totaal afhankelijk waren van onze opvoeders. Kinderen voelen van alles en soms is dat wat je voelt te groot om te verwerken óf (en onderschat deze zeker niet) het wordt afgekeurd door de opvoeders. Dit kan groot zijn maar ook iets kleins zijn. Het kan dus gaan over daadwerkelijke mishandeling maar ook een situatie waarin de ouder bijvoorbeeld een grapje maakt ‘ik ga je ruilen in de winkel hoor’ wat jij als kind hebt geloofd en, nog altijd, intern heftige reacties oproept.
Deze gevoelde emotie is niet verwerkt of rechtgezet. Een stukje kind in ons blijft dan in die onverwerkte ervaringen steken en groeit niet verder mee. Deze ervaringen zetten zich vast als spanning in je lichaamsweefsel, in je denken en uiteindelijk ook in je gedrag. Spanningen kunnen uitgroeien tot allerlei klachten. Gedachten groeien uit tot overtuigingen die je gaat leven waardoor herhalende patronen zich in jouw leven manifesteren.

 

Innerlijk kindpijn

Zielepijn

Door met jouw kindpijn te werken kom je vaak in contact met je diepste zielenpijn. Door echt aandacht te gaan geven aan je innerlijke kind krijg je onder andere zicht op:
• je kwetsuren en pijnpunten
• je diepere verlangens,
• je vermijdende en destructieve patronen

Wanneer laat jij je eigenlijk leiden door dat kleine, boze, bange of verdrietige kindje in jou?
Welk gedrag laat je dan zien?
Wat levert dit je op in zowel positief als negatief opzicht?

Luisteren

Juist door ernaar te luisteren, te kijken en je emoties in een sessie te uiten kun je het gekwetste deel in jezelf aankijken en de bijbehorende pijn verwerken. Daarnaast train je jezelf dan om dat wat je voelt te : je bent bewust aanwezig bij dat wat je voelt maar je identificeert je niet met dat wat je voelt. Je bént niet de boosheid, het verdriet of de leegte. Je vóelt de boosheid, het verdriet of de leegte. Op deze wijze leer je steeds beter jezelf als volwassen vrouw geven wat je nodig hebt.

Wees als een moeder voor jezelf

Tijdens de sessies stel ik regelmatig de vraag ‘How can you mother yourself?’
Dus op welke wijze kun jij een moeder voor jezelf zijn en jezelf geven wat je nodig hebt? Zo geef jij jouw onbevangen kind weer alle ruimte en kun je de bruisende, sprankelende, speelse energie in jou laten stromen.

Zou je hier wat ondersteuning bij willen? Wellicht is transformatiecoaching iets voor jou!

 

Innerlijk kind

Facebook
LinkedIn

Plaats een reactie

Over mij

Mijn naam is Manon Abrahams, intuïtief coach en oprichtster van NOVA Coaching en Training.

Ik schrijf mijn blogs voor iedereen, zowel man als vrouw, die naar zichzelf durft te kijken en bewuster in het leven wil staan.
Ik hoop je te inspireren! 

Recente blogs

Volg mij op Facebook