De fluistering van mijn baarmoeder

Het symbool van kracht, spiritualiteit en leven

De baarmoeder, voor mij is ze magisch en staat ze symbool voor pracht, kracht en spiritualiteit. Voor wijsheid, diepe verbinding, levenskracht en creativiteit. Ze is zoveel meer dan alleen een orgaan, zoveel meer dan alleen een ruimte om nieuw leven te dragen (wat al een wonder op zich is). Ze is mijn bron, mijn kompas.

En jij, wat komt er bij jou op bij het horen of lezen van het woord ‘baarmoeder’?
Wat is jouw connectie hiermee? Welke gedachtes en gevoelens komen naar boven? Welke sensaties ervaar je?

Onbewust

Heel eerlijk…. nog niet heel lang geleden was ik mij nooit zo bewust van mijn baarmoeder. Er werd weinig over gesproken thuis of met vriendinnen, er was geen feestje van ‘meisje naar vrouw’ tijdens mijn eerste menstruatie. Sterker nog ik was heftig ongesteld als jong meisje en ervaarde voornamelijk ongemak, pijn en schaamte. Niets magisch aan…. zeker niet wanneer je het gevoel hebt je te moeten schamen wanneer je als meisje tampons of maandverband afrekent bij de kassa!

Zwangerschap

Tijdens mijn zwangerschappen werd ik mij wel bewuster van mijn baarmoeder. Vooral het nieuwe leven vond ik magisch en wonderlijk maar nog altijd stond ik weinig stil bij het feit dat mijn baarmoeder dit leven in haar draagt en dat ook mijn leven begonnen is in de baarmoeder. Een diepere connectie ervaarde ik zeker niet. Het was dan ook in de tijd dat ik vooral mijn leven leefde zoals ik dacht dat ik het moest leven. In de jaren na mijn zwangerschappen kwam hier stapje voor stapje verandering in. Simpelweg omdat het zich bleef aandienen op mijn pad.

De baarmoeder is zoveel meer dan we geleerd hebben

De afgelopen jaren heb ik geleerd dat de baarmoeder zoveel meer is dan alleen de fysieke ruimte waar baby’s groeien of waar het maandelijks ‘ongemak’ plaatsvindt. Ik heb geleerd en ervaren dat mijn baarmoeder een energetisch krachtcentrum is. Een kracht waardoor je je kun laten leiden wanneer je verbonden bent met je cyclus, wanneer je open staat om naar haar te luisteren.

Een betrouwbaar kompas

Mijn cyclus ben ik gaan ervaren als een bijzondere stroming die mij helpt bij loslaten en transformeren. Bovenal het helpt me om dicht bij mijzelf te blijven. Ik heb geleerd dat er diep in mijn baarmoeder een bron van wijsheid, Vrouw-kracht en intuïtie zit waar ik mij ieder moment mee kan verbinden. Ik haar vertrouwen, ze leidt mij als een betrouwbaar kompas.

Het bewust luisteren naar dat wat mijn baarmoeder mij toefluistert en het bewust doormaken van mijn cyclus heeft mijn leven ontzettend doen veranderen en verrijken. Mijn baarmoeder, het centrum waar levenslust en creatiekracht ligt, de verbinding met moeder aarde en voorouders. 

Hoe meer ik het zuiver, hoe meer ik naar haar luister en op haar afstem, hoe steviger ik sta en hoe meer ik moeiteloos mijn eigen authentieke stroom kan volgen.

Mijn proces van zuivering

Enkele jaren geleden is de zuivering van mijn baarmoeder spontaan ontstaan. Dit is een heel intens proces geweest en nog altijd gaande. Voor mij is dit een intense en levensveranderende weg geweest. Een weg die nog steeds gaande is: het zakken in mijn lichaam, het thuiskomen in mijzelf. Mijn weg van heling. 

Leven met en vanuit je cyclus

Vroeger leefden vrouwen met hun cyclus, tegenwoordig wordt gestimuleerd deze te onderdrukken of sturen met behulp van synthetische hormonen. In deze tijd, in deze cultuur raken we meer en meer vervreemd van ons lichaam. Tegelijkertijd is er ook een groeiende groep die voelt dat ze het anders wil.

Het leven met en vanuit je cyclus maakt dat je meegaat in een natuurlijk proces. Je cyclus, is net zoals de seizoenen een natuurlijk proces van van loslaten, sterven en vernieuwen. 

Vaak zijn we ons niet of nauwelijks bewust van dat wat we vasthouden en welke invloed dit heeft op ons leven. We leven voornamelijk vanuit ons hoofd en proberen van daaruit alles te analyseren en op te lossen. Praten over dat wat ons bezighoudt en de patronen hiervan doorzien lukt ons vaak wel. Maar is dit echt de wijze waarop je transformeert en loslaat?

Ik heb ervaren dat dit voor mij niet de weg is. Emoties en spanningen liggen opgeslagen in je lichaam en in je energetisch veld. Voor mij vraagt dit om het belichamen en bezielen van jezelf. Dit kan mijn inziens alleen maar door in je lijf te zakken. De baarmoeder is een namelijk ontvankelijk orgaan: emoties, indrukken en levenservaringen draag jij daar met je mee. Contact te maken met je krachtcentrum, je baarmoeder om te ervaren wat daar allemaal leeft en loslaten wat niet meer dient! 

Zuiveren van jouw baarmoeder

De baarmoeder is een plek waar je hebt gewoond en waar jouw eventuele kinderen hebben gewoond. Het is een koesterende plek waar je mag groeien en zijn. Het is de plek waar jij jouw eigen bedding kunt vinden, waar jouw eigen wijsheid ligt opgeslagen. Een plek waar je onbewust zo ontzettend mee verbonden bent! Het hebben van een zuivere baarmoeder is belangrijk voor de kwaliteit en welzijn van jouw leven.

Collectieve vrouwenwond

Naast je eigen verhaal waar ook pijn en trauma in verweven zit, houdt je baarmoeder ook collectieve wonden en littekens vast. Deze zijn overgedragen van generatie op generatie. Jij hebt ongeveer 9 maanden bij jouw moeder in de baarmoeder gewoond. En bent nauw verbonden geweest met je moeder en al haar gevoelens. Onverwerkte trauma’s van jouw moeder heb jij als baby opgeslagen in jouw lijf, in jouw DNA. Dit gebeurd van generatie op generatie. Dit maakt dus dat we allerlei lagen van historisch trauma met ons meedragen. Het zuiveren van jouw baarmoeder is essentieel om er een gezonde plek van te maken. Voor jou, voor je moeder en zeker ook voor de lijn na jou.

Je herkent deze wond aan onder ander:

 • Basisgevoel van onveiligheid 
 • Het buiten jezelf zoeken naar bevestiging
 • Je snel verward/niet aanwezig voelen
 • Geen volledige verantwoordelijkheid nemen voor jezelf (in slachtofferschap blijven, jezelf klein houden)
 • Ervaringen met grensoverschrijdend gedrag
 • Niet geliefde seksualiteit en deze relaties blijven op je pad komen
 • Intense, moeilijke bevalling
 • Miskraam, abortus (trauma en rouw in baarmoeder)
 • Slavernij (vroeger was dit de feodale slavernij, tegenwoordig zie je dit terug in schulden, werk, sociale media: je wordt door iets onderdrukt, afhankelijk of verslaafd gemaakt)
 • Patriciaat: we leven al generaties in een wereld waarin de mannenenergie de leiding heeft. Dit zorgt voor verwarring en onderdrukking voor de vrouwelijke energie.
 • Jezelf klein houden (de ander niet willen ‘ontstijgen) omdat je de ander geen vervelend gevoel wilt geven, niet als een bedreiging wilt worden gezien

Een plek van liefde

De baarmoeder is geen plek voor angst, verdriet en trauma’s maar een plek van creatie en geboorte. Een plek van liefde, koestering en geborgenheid. Van vrouwelijke kracht, wijsheid en intuïtie. Laten we dit vooral samen creëren.

Het zuiveren en helen van de baarmoeder is iets wat eigenlijk iedere vrouw zou moeten kennen en kunnen. Ook wanneer je geen fysieke baarmoeder en/of eierstokken meer hebt zijn de energetische blauwdrukken van jouw vrouwelijke organen er nog steeds om je aan je vrouw-zijn te herinneren.

Every womans uterus needs attention, love and gratitude. When we are one with the womb, we are one with the goddess

– Dr. Rosita Arvigo-

Stoppen met overleven

De baarmoeder dus kan veel emotionele lasten en trauma’s met zich meedragen. Misschien draagt jij ook wat met je mee. Het kiezen voor zuivering en heling betekent het stoppen met overleven. Het betekent binnentreden in jouw jouw heilige tempel’. Dit is kiezen voor zakken in je lichaam. Het bewonen van jezelf, het doorvoelen van jouw emoties en dus het zuiveren van jezelf.

Wat gaat dit jou geven?

 • Basis en fundering: het kunnen zijn en wonen in jezelf geeft jou een basiskracht waardoor je de bevestiging niet buiten jezelf hoeft te halen. Je vertrouwt op jouw eigen wijsheid, waarheid en kennis.
 • Een diepe verbinding met jezelf. Vanuit deze verbinding kun jij je bewust verbinden met de ander.
 • Je kent je eigen grenzen en kunt hier naar handelen.
 • Vrouwelijke kracht: het zien je vrouwelijke gaven en deze kunnen delen om zo bij te dragen aan het creëren van zachtheid, harmonie en genezing in de wereld.
 • Het leven vanuit de magie van je baarmoeder: wanneer jij jouw ware essentie leeft, voed jij jezelf en de mensen om jou heen. Je bent een bron van inspiratie.
 • Een diep respect voor jezelf en de ander.
 • Het zorgdragen voor meer gemak bij het baren en betere condities voor de ontwikkeling van onze kinderen.

Verandering van programmering

Het is nu helder dat we op cellulair niveau onbewust veel met ons meedragen. Er is een groeiende groep vrouwen die van binnen voelt deze ‘programmering’ te willen veranderen. Vrouwen die het aandurven om de weg naar binnen aan te gaan: op zoek naar hun eigen heilige tempel. Vrouwen die meer willen leven vanuit een balans in hun mannelijke en vrouwelijke energie. Vrouwen die op zoek gaan naar hun vrouwkracht.

Deze weg gaat over het helen van persoonlijke thema’s én de collectieve thema’s. Het vraagt om een commitment met jezelf. Het vraagt om moed, overgave en doorzettingsvermogen. Je gaat ontdekken dat de wereld uit verschillende lagen bestaat, (collectieve) trauma’s die je mag gaan erkennen, voelen en loslaten. Het is een reis van verantwoordelijkheid nemen voor jezelf, uit het slachtofferschap stappen. Jezelf recht aankijken en alles wat je tegenkomt te omarmen en dan inderdaad juist die kanten waar je nou net niet zo blij mee bent maar waar vaak wel de grootste groei zit.

Het luisteren naar alle fluisteringen (soms minder subtiel) van jouw baarmoeder is een reis die de rest van je leven zal duren. Een intensieve reis met vallen en opstaan, een prachtige reis waarin je meer en meer thuis gaat komen bij jezelf. Het vraagt om moed, lef, doorzettingsvermogen en girl power! Voor mij is dit de essentie van het leven.

Voel jij herkenning in jezelf?

Voel jij een verlangen opborrelen om jouw heilige bron te gaan ontdekken en in je kracht te komen? Neem gerust contact met mij op zodat we samen af kunnen stemmen welk traject passend is bij jouw wensen en verlangens.

Wat kan NOVA Coaching en Training jou bieden?

Het is fijn om een eerste zachte kennismaking te ervaren. Dit kan via de Rite van de baarmoeder. Deze wordt op vele plekken in Nederland gegeven door prachtige wombkeepers. Ook bij mij kun je de Rite van de baarmoeder ontvangen.

Heb je behoefte om op diepere laag te zuiveren dan is de Wombhealing heel geschikt voor jou. Wil je meer aanwezig leren zijn in je bekken en in je baarmoeder en je vrouwelijke energie laten ontwaken dan is de training ‘De magie van je bekken‘ echt iets voor jou. 

Voel je een verlangen, twijfel je, wil je de trainingen combineren met individuele sessies?Wil je een afgestemd programma op jouw wensen en verlangens?  Alles is mogelijk…Voel je welkom.

Facebook
LinkedIn

Plaats een reactie

Over mij

Mijn naam is Manon Abrahams, intuïtief coach en oprichtster van NOVA Coaching en Training.

Ik schrijf mijn blogs voor iedereen, zowel man als vrouw, die naar zichzelf durft te kijken en bewuster in het leven wil staan.
Ik hoop je te inspireren! 

Recente blogs

Volg mij op Facebook