Hoe het schuddepotje je rustig maakt!

Je ‘heen en werig’  voelen

Vandaag heb ik op een basisschool een leuke activiteit mogen organiseren en uitvoeren, het maken van een schuddepotje als onderdeel van de training ‘Kom in je Hartekracht en sta stevig!’. De kinderen hebben geluisterd naar een samenvatting van een verhaal over Vlinder en Slak. De kwaliteit van Slak is het tot rust komen bij zichzelf, ook als het druk is in of om hem heen. Vlinder noemt dat ‘heen en werig’ zijn. Zo voelen wij ons ook allemaal wel eens. Dit is niet altijd even fijn. Maar hoe kun je dan jezelf leren weer tot rust te komen?

Naar aanleiding van dit verhaal hebben de kinderen op school een eigen ‘schuddepotje’ gemaakt om mee te nemen naar huis. Zo kunnen zij zichzelf tot rust laten komen wanneer zij zich ‘heen en werig’ voelen! Het is een prachtig, misschien wel magisch idee, geïnspireerd op de methode van Maria Montessori.

Maria Montessori

Maria Montessori is voor mij een prachtige, wijze vrouw, ze was een pedagoog, wetenschapster en filosoof. Ze is vooral bekend door haar lesmethode die bestaat uit technieken waarbij ze kinderen verantwoordelijk houdt voor hun eigen daden. Deze methode is er onder andere op gericht het zelfvertrouwen op te bouwen waardoor kinderen hun fundering leggen om te groeien naar een harmonieuze en evenwichtige persoonlijkheid.

De kern van haar methode kan samengevat worden in de uitspraak: ‘Help mij het zelf te doen’. Haar uitgangspunt is dat een kind een natuurlijke drang tot zelfontplooiing heeft. Zowel in je opvoeding als binnen het onderwijs kunnen deze behoeften signaleren en  hierop inspelen door de juiste omgeving en materialen te bieden.

Alle kinderen komen tijdens deze ontdekkingsreis van zelfontplooiing uit bij hun emoties en gevoelens. Er zijn momenten, zeker voor kinderen, dat deze gevoelens overweldigend kunnen zijn.

Het schuddepotje

Het schuddepotje heeft tot doel de gevoelens van jouw kind meer tot rust te brengen. Om de stemming van je kind te helpen kalmeren tijdens bijvoorbeeld een huilbui. Dit doe ik met behulp van een glazen pot met gekleurde glitters erin. Door te schudden, ontstaat er ‘magic’. De helderheid, de bewegingen, de schittering van de inhoud trekt de aandacht van je kind. De focus wordt verlegd. Dit alles helpt je kind om weer rust in zichzelf te vinden. Het komt uit de heftigheid en intensiteit van de emotie, terug naar het hier en nu. Wanneer je kind rustig is, is het weer in staat om uit te leggen wat de reden is van zijn of haar verdriet of boosheid. En soms hoeft er ook helemaal geen reden te zijn. Er is wat er is en nu is er weer rust!

Schuddepotjes

Met rust de vakantie in

Gebruik het schuddepotje wanneer je kind zich druk voelt of de concentratie kwijt is. Vooral aan het einde van het schooljaar zijn kinderen drukker dan anders. De vermoeidheid slaat toe en het warme weer vraagt veel van ze. Wanneer een kind om wat voor reden dan ook spanning ervaart, verhoogt de hartslag en de ademhaling. Het schuddepotje is één van de technieken om te komen tot hartcoherentie, wat zorgt voor balans en rust. Wanneer je dit ervaart, sta je open om te leren, samen te werken en te ontwikkelen.

Het schuddepotje is een van de methodes die NOVA Coaching en Training gebruikt tijdens haar workshops en trainingen voor kinderen om zichzelf beter te leren kennen, meer rust en balans te ervaren, hart en hoofd op een lijn te krijgen en te laten samenwerken.

Vanaf september worden er workshops en losse lessen aangeboden. Binnenkort kun je hier meer over lezen.
Voor nu wens ik iedereen een fijne, rustige vakantie!

Facebook
LinkedIn

4 gedachten over “Hoe het schuddepotje je rustig maakt!”

 1. Lieve Manon
  Ik ben zó blij dat jij je hart volgt en jouw warme wijze liefdevolle en zachte energie deelt met kinderen die dat zo hard nodig hebben. Ik ken jou als n heel zuiver afgestemd mens en met de glitters uit jouw unieke Manonpotje zul je vele harten raken! ❤??

  Beantwoorden
 2. Lieve Manon,

  Isa heeft bij je een training gevolgd Kom in je hartekracht en sta stevig. Ik heb haar gevraagd wat zij er van vond….haar letterlijke woorden waren: Ik vond het heel erg leuk….ik heb geleerd dat er dingen zijn dat je niet weet dat het bestaat….ook dat ze het leuk heeft bedacht….en dat ze je goed helpt met dingen!

  Het schuddepotje vind ik erg mooi…ik schud er vaak mee en vind het heel mooi om na te kijken na al die glitters….aldus Isa mijn dochter van 9 jaar

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Over mij

Mijn naam is Manon Abrahams, intuïtief coach en oprichtster van NOVA Coaching en Training.

Ik schrijf mijn blogs voor iedereen, zowel man als vrouw, die naar zichzelf durft te kijken en bewuster in het leven wil staan.
Ik hoop je te inspireren! 

Recente blogs

Volg mij op Facebook